10 kenmerken van een goede website


door Bas Homan
Oorspronkelijk gepubliceerd op 4 maart 2025

Artikel van Bas Homan
Bas maakt webdesign en websites en is SEO-specialist bij OneStep Media. Met meer dan 10 jaar ervaring helpt Bas ZZP'ers en MKB'ers bij hun website en vindbaarheid in zoekmachines met SEA en SEO.

 

 

Een professionele website is meer dan alleen een mooi design. Maar hoe bepaal je of een website écht goed is? Of je nu een website wilt laten maken of je bestaande site wilt verbeteren, deze 10 essentiële webdesign criteria helpen je bij het beoordelen van de kwaliteit van een website.

Wat zijn de kenmerken van een goede website?

Een goede website moet voldoen aan meerdere criteria om succesvol te zijn. Denk hierbij aan gebruiksvriendelijkheid, snelheid, responsiviteit en SEO-optimalisatie. In dit artikel bespreken we 10 kenmerken die een website effectief en professioneel maken.

1. Gebruiksvriendelijkheid (UX-design)

Een goede website moet intuïtief en gemakkelijk te navigeren zijn. Bezoekers moeten binnen enkele seconden vinden wat ze zoeken. Als een gebruiker niet snel vindt wat hij nodig heeft, zal hij de website verlaten en ergens anders kijken. Dit leidt tot een hoger bouncepercentage en gemiste conversies. Een duidelijke menustructuur en een visuele hiërarchie zorgen ervoor dat gebruikers moeiteloos door de website kunnen navigeren en relevante informatie kunnen vinden.

  • ✅ Duidelijke menu-structuur
  • ✅ Consistente lay-out en visuele hiërarchie
  • ✅ Snelle toegang tot belangrijke pagina’s

Een goed doordacht ontwerp betekent ook dat knoppen en links logisch geplaatst zijn, zodat bezoekers precies weten waar ze op moeten klikken. Bovendien helpt een eenvoudig en overzichtelijk design om de boodschap achter je website moeiteloos te begrijpen.

Tip: Wil je een website laten maken die perfect aansluit op jouw doelgroep? Bekijk onze diensten voor Website laten maken Nijmegen!

2. Snelheid en prestaties

Niemand houdt van een trage website. Pagina’s die langer dan 3 seconden laden, verliezen tot 40% van de bezoekers. De snelheid van je website heeft niet alleen invloed op de gebruikerservaring, maar ook op je SEO. Google gebruikt paginasnelheid als een rankingfactor, wat betekent dat een trage website lager scoort in de zoekresultaten.

  • ✅ Afbeeldingen geoptimaliseerd voor snelheid
  • ✅ Gebruik van caching en snelle hosting
  • ✅ Minimale onnodige scripts en plug-ins

Een snelle website zorgt ervoor dat gebruikers langer blijven en meer pagina’s bekijken. Dit verbetert je conversieratio en vermindert de kans dat bezoekers afhaken. Optimalisaties zoals compressie van afbeeldingen, een goed caching-systeem en het gebruik van een Content Delivery Network (CDN) helpen om je website zo snel mogelijk te maken.

3. Responsive design (Mobielvriendelijkheid)

Meer dan 50% van website bezoekers komt van mobiele apparaten. Google geeft voorrang aan mobielvriendelijke websites. Dit betekent dat een website zich moet aanpassen aan verschillende schermformaten zonder dat gebruikers hoeven in te zoomen of horizontaal te scrollen.

  • ✅ Website schaalt correct op mobiel, tablet en desktop
  • ✅ Geen overlap of onleesbare tekst
  • ✅ Makkelijk te navigeren op touchscreens

Een mobielvriendelijk design is essentieel om bezoekers een soepele ervaring te bieden, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Websites die niet goed functioneren op mobiele apparaten, kunnen bezoekers verliezen en krijgen lagere rankings in de zoekresultaten.

Voorbeeld van een goede website

4. Sterke content en leesbaarheid

Goede webteksten zijn duidelijk, scanbaar en geoptimaliseerd voor SEO. Content moet niet alleen informatief zijn, maar ook aantrekkelijk en makkelijk te lezen. Lange lappen tekst zonder duidelijke structuur schrikken bezoekers af en verminderen de impact van je boodschap.

  • ✅ Gebruik van koppen (H1, H2, H3) voor structuur
  • ✅ Korte alinea’s en bullet points
  • ✅ Call-to-Actions (CTA’s) om bezoekers te begeleiden

SEO-geoptimaliseerde content helpt zoekmachines te begrijpen waar je pagina over gaat en verhoogt de kans op een hogere ranking. Daarnaast zorgen goed geplaatste CTA’s (Call-to-Action) ervoor dat bezoekers worden aangezet tot actie, zoals een offerte aanvragen of contact opnemen.

5. SEO-vriendelijkheid

Een goede website moet vindbaar zijn in Google. Dit betekent dat alle pagina’s goed geïndexeerd moeten kunnen worden en voldoen aan de best practices van zoekmachineoptimalisatie. Dat noemen we ook wel de Google Guidelines.

  • ✅ Geoptimaliseerde meta-titels en beschrijvingen
  • ✅ Correcte interne linking en URL-structuur
  • ✅ Gebruik van alt-tags voor afbeeldingen

SEO-vriendelijke websites genereren meer organisch verkeer en trekken de juiste doelgroep aan. Door interne links slim te plaatsen, zorg je ervoor dat bezoekers langer op je site blijven en meerdere pagina’s bekijken.

Lees ook: Beter gevonden worden in Google!

6. Conversiegericht ontwerp

Een website moet bezoekers leiden naar een actie, zoals een offerte-aanvraag of aankoop. Dit betekent dat CTA’s duidelijk en aantrekkelijk moeten zijn, en dat er zo min mogelijk obstakels zijn in het conversieproces.

  • ✅ Duidelijke CTA’s op strategische plekken
  • ✅ Gebruik van social proof (reviews, testimonials)
  • ✅ Duidelijke contactmogelijkheden

Door social proof toe te voegen, zoals klantreviews en casestudies, vergroot je het vertrouwen van potentiële klanten en verhoog je de kans op conversies.

7. Beveiliging en betrouwbaarheid

Beveiliging is essentieel om gebruikersgegevens te beschermen en vertrouwen op te bouwen. Een niet-beveiligde website schrikt bezoekers af en kan negatieve gevolgen hebben voor je ranking.

  • ✅ SSL-certificaat (https://)
  • ✅ Regelmatige updates en backups
  • ✅ Bescherming tegen malware en hackers

Een website zonder SSL-certificaat wordt door browsers als ‘onveilig’ gemarkeerd, wat potentiële klanten kan afschrikken. Regelmatige software-updates en goede hosting dragen bij aan een veilige en stabiele website.

8. Duidelijke structuur en navigatie

Een website moet een logische opbouw hebben, zodat bezoekers eenvoudig kunnen vinden wat ze zoeken. Een rommelige structuur zorgt ervoor dat mensen afhaken en snel je website verlaten.

  • ✅ Overzichtelijke menustructuur
  • ✅ Logische paginahiërarchie
  • ✅ Kruimelpaden voor betere navigatie

Een duidelijke structuur helpt niet alleen bezoekers, maar ook zoekmachines bij het indexeren van je website. Goede navigatie verhoogt de gebruiksvriendelijkheid en helpt de conversie.

9. Onderhoud en updates

Een website is nooit ‘af’. Regelmatig onderhoud en updates zijn cruciaal om prestaties en beveiliging te garanderen.

  • ✅ WordPress-updates en plug-ins actueel houden
  • ✅ Regelmatige check op dode links
  • ✅ Content blijven vernieuwen en uitbreiden

Meer weten? Bekijk onze WordPress onderhoudsdiensten.

10. Waardevolle content

Zowel mensen als zoekmachines houden van waardevolle content. Dus content die echt waarde bied aan de lezers. Dat kan zijn doordat je mensen uitlegt hoe iets werkt, wat een oplossing voor een probleem kan zijn of door ze 10 tips te bieden, zoals deze blog! Daarbij mag je overigens prima AI-tools zoals ChatGPT gebruiken, maar zorg ervoor dat je echt waarde biedt. Laat AI dus niet zomaar een artikeltje schrijven zonder dat je echt iets toegevoegd, of zonder onderzoek te doen naar waar je over schrijft. Gebruik het dus zeker als hulpmiddel, maar niet als vervanging van jezelf.

  • ✅ Waarde bieden aan je bezoekers
  • ✅ AI als hulpmiddel, niet ter vervanging

Wat maakt een website professioneel en effectief?

Een goede website voldoet aan deze 10 kenmerken en zorgt voor een optimale gebruikerservaring. Samengevat houd je ten minste rekening met:

  1. ✅ Gebruiksvriendelijkheid (UX-design)
  2. ✅ Snelheid en prestaties
  3. ✅ Responsive design (Mobielvriendelijkheid)
  4. ✅ Sterke content en leesbaarheid
  5. ✅ SEO-vriendelijkheid
  6. ✅ Conversiegericht ontwerp
  7. ✅ Beveiliging en betrouwbaarheid
  8. ✅ Duidelijke structuur en navigatie
  9. ✅ Onderhoud en updates
  10. ✅ Waardevolle content

Wil jij een professionele website laten maken die aan al deze eisen voldoet? Bekijk onze Website laten maken Nijmegen pagina en ontdek de mogelijkheden!

👉 Vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

Artikel van Bas Homan   linkedin icon  
Bas maakt webdesign en websites en is SEO-specialist bij OneStep Media. Met meer dan 10 jaar ervaring helpt Bas ZZP'ers en MKB'ers bij hun website en vindbaarheid in zoekmachines met SEA en SEO.