Hoe verhuis je een website: Stap voor stap uitgelegd
Wanneer je je website wilt verhuizen verhuis je niet alleen je website, maar ook je domeinnaam en vaak je mailbox. Hieronder leg ik je per onderdeel uit hoe je dat kunt doen.
1. Hoe verhuis je je website?
Je website is opgemaakt uit honderden dan wel niet duizenden bestanden. Die staan ergens in Nederland op een hele grote computer die mensen benaderen als ze naar je website gaan. Om je website te verhuizen verplaatst je deze bestanden dus naar een andere server (computer). Hoe je dit het beste kunt doen is afhankelijk van wat voor website je hebt.
Als je een simpele HTML website hebt, kun je simpelweg alle HTML bestanden kopiëren en op een nieuwe plek uploaden. Heel veel meer komt dan niet bij kijken. Heb je echter een website met een CRM systeem zoals WordPress of andere systemen met een database dan moeten ook deze verhuist worden.
Als je een WordPress website wilt verhuizen klik dan hier, je springt dan verder naar onder in dit artikel waar ik toelicht hoe je een WordPress website kunt verhuizen.
Als je een ander soort website wilt verhuizen kun je onderstaande stappen volgen:
1.1. Website bestanden kopiëren
Als eerste moet je alle bestanden kopiëren die je website bevatten. Dat kun je het gemakkelijke doen met een FTP programma zoals Filezilla of WinSCP. Dit zijn gratis programma’s waarmee je met de FTP server van je webhosting kunt verbinden.
Je logt in op de FTP server met de FTP gegevens van je webhosting omgeving. Die vind je terug in het controle panel van je webhosting zoals DirectAdmin of cPanel.
Als je bent ingelogd op je website kopieer je alle bestanden uit de Public_Html map. Deze moet je goed bewaren omdat dit alle bestanden en afbeeldingen van je website zijn die we straks weer uploaden naar je nieuwe webhosting omgeving.
Alle bestanden van je website staan in de PUBLIC_HTML map. Deze kopieer je als je je website wilt overzetten.
1.2. Database bestanden kopiëren
Als je website gebruikt maakt van een CRM systeem dan zal er een database aan je website gekoppeld zijn. Dat is eigenlijk een soort Excel bestand waar allemaal variabele in opgeslagen staan. Bijvoorbeeld gebruikers van het CRM systeem, de pagina URL’s maar ook de tekstuele content staat hierin opgeslagen. Dit is dus een heel belangrijk onderdeel van je website.
Om een back-up van je database te maken log je via je webhosting omgeving in op (vaak) MySQL. Daar vind je de database van je website terug en kun je deze downloaden. Op je nieuwe webhosting omgeving kun je deze straks weer uploaden.
Nu je overal een back-up van gemaakt hebt, kun je door naar de volgende stap, het back-uppen van je mailserver.