WordPress website verhuizen


Laatst bijgewerkt op 19 december 2024 door Bas Homan

Artikel van Bas Homan   linkedin icon
Bas is SEO-specialist bij OneStep Media. Met meer dan 10 jaar ervaring helpt Bas ZZP'ers en MKB'ers bij hun website en vindbaarheid in zoekmachines met SEA en SEO.

Wil jij jouw (WordPress) website verhuizen omdat je bijvoorbeeld niet meer tevreden bent over je huidige website beheerder of webhosting, wordt je huidige aanbieder te duur of is de kwaliteit van de hosting, het onderhoud of de klantenservice niet meer naar wens? Dan is het tijd om je website te verhuizen. In dit artikel leg ik je uit wat er moet gebeuren om je (WordPress) website te verhuizen naar een andere aanbieder.

Let op! Het verhuizen van je website is een technisch verhaal en wanneer je perongelijk een fout maakt kan dit onherstelbare gevolgen hebben. Dit artikel is educatief en er kunnen geen enkele rechten ontleent worden aan incomplete of foutive informatie.

Hoe verhuis je een website?

Je website verhuis je zelf met behulp van verhuisprogramma’s of je laat dit over aan iemand met technische kennis die dit voor je kan doen. Bij het verhuizen van je website is het ook niet alleen de website die je verhuist, je moet ook je domeinnaam en e-mails verhuizen naar je nieuwe plek.

Welke hulpmiddelen er beschikbaar zijn, hangt ook weer af van hoe je website gemaakt is. Als je website bijvoorbeeld in WordPress is gemaakt zijn daar handige plug-ins voor.

Eerst leg ik je hieronder uit wat er allemaal overgezet moet worden als je je website wilt verhuizen.

Wat moet er verhuist worden bij een website?

Je website is niet alleen de website zelf. Je website heeft een plek om te ‘wonen’ en een ‘straatnaam’. Die plek om te wonen noemen we webhosting en de straatnaam is je domeinnaam.

1. Webhosting verhuizen

De webhosting is de plek waar je website ‘woont’. Op een grote server is een stukje van jou waar alle bestanden staan die samen je website opmaken. Je website bestaat uit honderden dan wel niet duizenden bestanden en foto’s, die staan allemaal ergens op een hele grote server. Als jij je website gaat verhuizen wissel je dus van plek waar al die bestanden staan.

2. Domeinnaam verhuizen

De domeinnaam is de ‘straatnaam’ van je website. Die verwijst door naar de eerder benoemde webhosting waar je website staat. Ook deze moet verhuist worden als je gaat overstappen. Daarvoor vraag je een zo genoemde verhuiscode (EPP) code op, die de nieuwe partij vervolgens kan gebruiken om je domeinnaam over te zetten. Geen zorgen, je blijft altijd wettelijk eigenaar van je domeinnaam.

3. E-mailopslag verhuizen

Naast je website en je domeinnaam gebruik je waarschijnlijk ook een e-mailadres op naam van je domeinnaam. Als je je website verhuist wil je ook dat je e-mails goed overgezet worden. Daarom is het belangrijk dat er een goede kopie van je e-mails gemaakt worden, en op de nieuwe webhosting plek weer teruggezet worden.

Hieronder leg ik uit wat je kan of moet doen om je website, je domeinnaam en je mailbox te verhuizen:

Hoe verhuis je een website: Stap voor stap uitgelegd

Wanneer je je website wilt verhuizen verhuis je niet alleen je website, maar ook je domeinnaam en vaak je mailbox. Hieronder leg ik je per onderdeel uit hoe je dat kunt doen.

1. Hoe verhuis je je website?

Je website is opgemaakt uit honderden dan wel niet duizenden bestanden. Die staan ergens in Nederland op een hele grote computer die mensen benaderen als ze naar je website gaan. Om je website te verhuizen verplaatst je deze bestanden dus naar een andere server (computer). Hoe je dit het beste kunt doen is afhankelijk van wat voor website je hebt.

Als je een simpele HTML website hebt, kun je simpelweg alle HTML bestanden kopiëren en op een nieuwe plek uploaden. Heel veel meer komt dan niet bij kijken. Heb je echter een website met een CRM systeem zoals WordPress of andere systemen met een database dan moeten ook deze verhuist worden.

Als je een WordPress website wilt verhuizen klik dan hier, je springt dan verder naar onder in dit artikel waar ik toelicht hoe je een WordPress website kunt verhuizen.

Als je een ander soort website wilt verhuizen kun je onderstaande stappen volgen:

1.1. Website bestanden kopiëren

Als eerste moet je alle bestanden kopiëren die je website bevatten. Dat kun je het gemakkelijke doen met een FTP programma zoals Filezilla of WinSCP. Dit zijn gratis programma’s waarmee je met de FTP server van je webhosting kunt verbinden.

Je logt in op de FTP server met de FTP gegevens van je webhosting omgeving. Die vind je terug in het controle panel van je webhosting zoals DirectAdmin of cPanel.

Als je bent ingelogd op je website kopieer je alle bestanden uit de Public_Html map. Deze moet je goed bewaren omdat dit alle bestanden en afbeeldingen van je website zijn die we straks weer uploaden naar je nieuwe webhosting omgeving.

Alle bestanden van je website staan in de PUBLIC_HTML map. Deze kopieer je als je je website wilt overzetten.

1.2. Database bestanden kopiëren

Als je website gebruikt maakt van een CRM systeem dan zal er een database aan je website gekoppeld zijn. Dat is eigenlijk een soort Excel bestand waar allemaal variabele in opgeslagen staan. Bijvoorbeeld gebruikers van het CRM systeem, de pagina URL’s maar ook de tekstuele content staat hierin opgeslagen. Dit is dus een heel belangrijk onderdeel van je website.

Om een back-up van je database te maken log je via je webhosting omgeving in op (vaak) MySQL. Daar vind je de database van je website terug en kun je deze downloaden. Op je nieuwe webhosting omgeving kun je deze straks weer uploaden.

Nu je overal een back-up van gemaakt hebt, kun je door naar de volgende stap, het back-uppen van je mailserver.

2. Hoe verhuis je je mailbox?

Als je een zakelijk e-mailadres gebruikt heb je vaak ook een mailbox gekoppeld aan je domeinnaam. Al jouw e-mails worden doorgaans opgeslagen op de webhosting server (tenzij je bijvoorbeeld Office 365 gebruikt, dan wordt het vaak in de cloud van Microsoft opgeslagen) Wanneer je je website gaat verhuizen moet je ook zorgen dat je al je e-mails verhuist. Je moet dus een back-up maken van je ontvangen en verzonden e-mails.

Je kunt dit soms doen via het mailprogramma van je webserver, maar het gemakkelijkste vind ik het zelf om je mailbox vanuit Outlook of Apple mail te kopiëren. Daarvoor log je in op een Windows of Apple computer en stel je je mailbox in als je dat nog niet had gedaan. Vervolgens maak je via de instellingen een kopie van je mailbox. Hoe je dat met een Outlook programma doet lees je hier, en voor Apple mail vind je hier een uitleg.

Als je een back-up gemaakt hebt van je mailbox kun je doorgaan met het verhuizen van je domeinnaam.

BELANGRIJK! Je e-mails staan opgeslagen op de zelfde server als je website. Bij sommige providers is het zo dat zodra je een domeinnaam verhuist, dat je niet meer bij de opslag van je webhosting kan. Dat betekent dat je ook niet meer bij je e-mails kan. Als na het verhuizen blijkt dat je een fout gemaakt hebt met het maken van een back-up van je mailbox kun je dit niet herstellen. Daarom kan het raadzaam zijn om voordat je je domeinaam verhuist, eerst de zo genoemde nameservers aan te passen naar je nieuwe webhosting omgeving. Als dan met het overzetten blijkt dat je een fout gemaakt hebt kun je simpelweg de nameservers terug veranderen naar de ‘oude’ en een nieuwe back-up maken. Zodra je zeker weet dat alles goed overgenomen is verhuis je pas de domeinnaam.

3. Hoe verhuis je je domeinnaam?

Om een domeinnaam te verhuizen heb je een verhuiscode nodig. Dat noemen we een EPP code. Die kun je opvragen bij je huidige beheerder. Afhankelijk van welk type domeinnaam je hebt (.nl, .com etc.) duurt het enkele uren tot enkele werkdagen voordat een verhuizing compleet is.

Wanneer je een nieuwe domeinnaam aanbieder gevonden hebt vraag je hier een verhuizing van je domeinnaam aan. Daar vul je ook de verhuiscode (EPP) code in. Daarna krijg je vanzelf bericht je als domeinnaam succesvol verhuist is.

Let nog even op dat sommige registars een zo genoemde domain-lock hebben ingeschakeld, dat voorkomt dat een domeinnaam verhuist kan worden. Controleer dus of vraag aan de beheerder deze uit te schakelen.

Nu je overal een back-up van gemaakt hebt en je domeinnaam verhuist is, kun je alles weer terug gaan plaatsen op je nieuwe webhosting omgeving, hoe dat moet lees je hieronder.

4. Back-ups terugzetten

Als je een back-up van je website bestanden en mailbox hebt gemaakt en je domeinnaam verhuist is kun je de bestanden gaan terug plaatsen.

4.1. Website bestanden en database terug zetten

Maak opnieuw met een FTP client verbinding met het FTP account van je nieuwe webhosting omgeving en upload de bestanden die je eerder gedownload hebt naar de Public_Html map. Zodra je dit gedaan hebt kun je het zelfde doen met je eventuele database.

Maak verbinding met je nieuwe database en importeer hier het bestand wat je eerder gedownload hebt.

Je hebt nu alle website bestanden succesvol teruggezet.

4.2. E-mail postbussen importeren

Maak in je nieuwe webhosting omgeving de mailadressen aan die je graag wilt gaan gebruiken. Log vervolgens in via Outlook of Apple Mail op je nieuwe mailbox. Importeer nu de backup die je eerder hebt gemaakt om alle mails terug te zetten op je nieuwe webhosting omgeving. Voor Outlook vind je hier weer een uitleg, en voor Apple mail vind je die hier.

Proficiat! Je hebt succesvol je website verhuist naar een andere omgeving en alles werkt weer naar behoren.

WordPress website verhuizen

Als je een WordPress website wilt verhuizen zijn de stappen net wat anders, misschien zelfs wel wat gemakkelijker. Je moet nog steeds je mailbox kopiëren en je domeinnaam verhuizen, maar het maken van een back-up van je WordPress website kan gemakkelijker.

Om je WordPress website te verhuizen installeer je een plug-in genaamd WP All Import op je WordPress website. Daarmee maak je namelijk gemakkelijk een back-up van je gehele WordPress website en database.

Als je de plug-in geïnstalleerd hebt, ga je onder de instellingen van de plugin naar Export, daar maak je een volledige export van je WordPress omgeving.

Als je de mailbox gekopieerd hebt en je domeinnaam overgezet is, installeer je op de nieuwe webhosting omgeving een schone WordPress omgeving. Daar installeer je opnieuw de plug-in en kies je ditmaal voor importeren. Kies het bestand wat je hiervoor gedownload hebt en de plug-in gaat voor je aan de slag om alles netjes terug te zetten. Handig hé?

Samengevat: Hoe verhuis je een website?

Hopelijk heb ik je wegwijs kunnen maken in hoe je een website moet verhuizen. Onderstaand nog even beknopt de stappen die je moet doorlopen:

  1. Maak een back-up van je website bestanden
    Log in met een FTP client op je huidige webhosting omgeving en kopieer alle bestanden uit de Public_Html map.
  2. Maak een back-up van je mailbox(en)
    Log in op je mailbox(en) en maak een volledige export van je postbussen.
  3. Verhuis je domeinnaam
    Verhuis je domeinnaam naar je nieuwe webhoster met een verhuiscode, ook wel EPP code genoemd. Controleer nog even goed of er geen ‘domain-lock’ aanstaat.
  4. Upload je website naar de nieuwe omgeving
    Log in op de nieuwe FTP omgeving van je webhosting en plaats daar de bestanden terug in de Public_Html map.
  5. Upload je mailbox(en)
    Log in op je nieuwe mailaccounts en upload daar de back-ups van je mailboxen.
  6. Geniet van je verhuisde website!
    😉

Loop je nu vast bij het verhuizen van je website of is het je allemaal te ingewikkeld? Neem dan contact met mij op, wij verhuizen je website gratis als service als je het onderhoud bij ons onderbrengt. Ik hoor graag van je! Groet, Bas.

Artikel van Bas Homan  
Bas is SEO-specialist bij OneStep Media. Met meer dan 10 jaar ervaring helpt Bas ZZP'ers en MKB'ers bij hun website en vindbaarheid in zoekmachines met SEA en SEO.