Website Domein: Als je niet helemaal thuis bent in websites kunnen sommige termen wellicht wat overweldigend voor je zijn. Domeinnamen, webhosting, SSL, certificaten, databases… Allemaal termen die te maken hebben met websites.
In deze blog ga ik dieper in je website domein, waar hij voor dient en waarop je moet letten bij het kiezen van een website domein.
Een website domein. Wat is het precies?
Een website domein is in feiten de straat naam van jouw website. Je website staat ergens ter wereld op een server (computer). Hierop staan al jouw pagina’s, blog’s en afbeeldingen. Die server heeft een lang en ingewikkeld adres bestaande uit cijfers. (bijv. 123.456.789). Omdat dit niet gemakkelijk is voor gebruikers om te onthouden koppelen we een domein aan de server waar jouw website op staat. Bijvoorbeeld jouwwebsite.nl.
Deze domein linkt vervolgens aan het adres van de server (123.456.789) en laat daarmee jouw website zien. Zo kan iedereen jouw website bezoeken en kun je kiezen voor een korte en goed te onthouden naam.
Welke types website domein kennen we?
Wanneer je een domein voor je website kiest heb je veel opties. De meeste van ons zullen .NL en .COM kennen. Toch zijn er naast deze bekende opties nog wel meer dan duizend verschillende extensies waar je uit kunt kiezen. Welke je kiest is niet persee belangrijk. Alleen logisch is wel dat je bij een Nederlandse website kiest voor .NL en bij een Engels talige website voor .COM.
Wist je dat er tegenwoordig ook domeinnamen zoals .AMSTERDAM en .FRIESLAND bestaan?
Waar moet je op letten bij het kiezen van een domeinnaam?
Belangrijk is dat je domeinnaam kort en goed te onthouden is. Daarnaast is het afhankelijk van het soort website dat je maakt. Is het voor je bedrijf kies dan voor je bedrijfsnaam. Verkoop je een specifiek product dan kan je wellicht kiezen voor een domein met de naam van het product (bijvoorbeeld fietswinkel.nl)
Voor je website zal het niet uitmaken welke domein je kiest. Echter wel voor je gebruikers. Als je domeinnaam bestaat uit meerdere woorden en deze zijn slecht uit elkaar te houden wordt het voor bezoekers lastig om te zien wat er nu in de domein staat. (bijvoorbeeld inkopenenverkopen.nl, omdat inkopen eindigt op EN en wordt vervolgt door EN).
Hoewel het aantal geregistreerde domeinnamen dagelijks groeit zijn er nog enkele pareltjes te vinden. Probeer een originele naam te kiezen die goed te onthouden is en ook niet te lang.
Waar kan ik een domeinnaam vastleggen?
Dit kan bij zo genoemde domein providers. Dit zijn bedrijven die domeinnamen in bulk inkopen waardoor ze jouw en ik een goedkope prijs per domein kunnen aanbieden. Bijvoorbeeld in Nederland worden alle domeinnamen uitgegeven voor het SIDN. Deze verkoopt de extenties vervolgens aan de domein bedrijven die voor jouw en mij een domein vastleggen. Hoe meer domeinnamen het bedrijf ieder jaar afneemt hoe goedkoper zij een domeinnaam kunnen aanbieden. In kwaliteit zul je dus geen verschil merken per bedrijf. Echter kan de service die het bedrijf bied het verschil maken tussen een domein van 1 euro of 5 euro. Vraag jezelf dus af in hoeverre service voor jouw belangrijk is.
Bekende domein bedrijven zijn:
– Versio
– Cloudbear
– TransIP
– MijnDomein
Hulp nodig bij je domeinnaam? Stuur gerust eens een berichtje. Dan help ik je graag op weg.