5 veelgemaakte fouten bij het laten maken van een website


door Bas Homan
Oorspronkelijk gepubliceerd op 1 april 2025

Artikel van Bas Homan
Bas maakt webdesign en websites en is SEO-specialist bij OneStep Media. Met meer dan 10 jaar ervaring helpt Bas ZZP'ers en MKB'ers bij hun website en vindbaarheid in zoekmachines met SEA en SEO.

Een nieuwe website laten maken is een spannende stap. Of je nu starter bent of jouw bestaande site wilt vernieuwen: een goede website is het online visitekaartje van je bedrijf. Toch zijn er veelgemaakte fouten bij het laten maken van websites die we regelmatig tegenkomen. Het resultaat? Een website die niet presteert, leads misloopt of alweer snel vervangen moet worden.

In deze blog zetten we 5 veelgemaakte fouten op een rij én geven we je praktische tips om deze te voorkomen. Zo maak jij een sterke start met een professionele website laten maken in Nijmegen of daarbuiten.

1. Geen duidelijke doelen stellen voor je website

Veel ondernemers beginnen vol enthousiasme aan een nieuwe website, maar vergeten het allerbelangrijkste: wat moet de website eigenlijk bereiken? Zonder duidelijke doelen heb je geen richting én kun je succes niet meten.

Wil je dat bezoekers een offerte aanvragen? Een product kopen? Of simpelweg contact opnemen? Zonder heldere conversiedoelen kan ook een webbouwer geen goede structuur of inhoud neerzetten.

Mede waarom is het belangrijk om vooral goed te bedenken wat jouw website moet gaan bereiken. Hier kan namelijk al rekening mee gehouden worden tijdens het ontwerpen, het bouwen en bij het invullen van je nieuwe website.

Ga goed voorbereid aan de slag en zorg ervoor dat je de volgende zaken doet ter voorbereiding:

  • Vooraf op te schrijven wat je met je website wilt bereiken
  • Doelen te vertalen naar concrete acties op de site (call-to-actions)
  • Je doelgroep scherp te hebben: wie wil je bereiken en wat willen zij weten?

2. Alleen op prijs selecteren: goedkoop is vaak duurkoop

Een veelvoorkomende fout: je laat je leiden door de laagste prijs. Begrijpelijk, zeker als je net start. Maar goedkoop webdesign leidt vaak tot teleurstellingen. Denk aan trage websites, slechte service of standaard templates zonder eigen branding en design.

Een professionele website is een investering, geen kostenpost. Kies je voor een goedkoop bureau dat werkt met kant-en-klare templates, dan krijg je zelden een site die goed aansluit op jouw merk en doelen.

Voorkom een ‘slechte’ website door:

  • Niet alleen te kijken naar de prijs, maar ook naar portfolio, aanpak en support
  • Te investeren in maatwerk of een passende oplossing die meegroeit met jouw bedrijf
  • Referenties en reviews te checken van het bureau

💡 Meer weten over deze valkuil? Lees ook: Waarom goedkoop webdesign vaak duurkoop is.

3. Geen aandacht voor mobiel en snelheid

In 2025 komt meer dan 70% van je websiteverkeer van mobiele apparaten. Toch wordt mobielvriendelijkheid nog vaak onderschat. Een site die niet goed werkt op mobiel of te langzaam laadt, jaagt bezoekers (én Google!) direct weg.

Snelheid is niet alleen belangrijk voor gebruiksgemak, maar ook voor je ranking in zoekmachines. Google beoordeelt websites namelijk op laadsnelheid, stabiliteit en mobielvriendelijkheid (Core Web Vitals).

Zorg voor een goede mobiele website door:

  • Te kiezen voor een bureau dat werkt volgens het mobile-first principe
  • Afbeeldingen te optimaliseren en overbodige scripts te vermijden
  • Regelmatig je site te testen op snelheid via tools zoals Google PageSpeed Insights

💡 Lees ook: Mobile-first webdesign: waarom jouw website moet uitblinken op mobiel

4. Slechte content of geen duidelijke boodschap

Een prachtig design zonder inhoud is als een lege etalage. Veel websites zijn niet succesvol omdat er geen goede teksten op staan, of omdat de boodschap niet duidelijk is. En dat is zonde, want content is dé manier om bezoekers te overtuigen en hoger te scoren in Google.

SEO-teksten zorgen ervoor dat je gevonden wordt. Goede copy zorgt ervoor dat bezoekers ook daadwerkelijk actie ondernemen. Design en content moeten daarom samenwerken, niet los van elkaar bestaan.

Denk eraan om:

  • De teksten te laten schrijven of optimaliseren door een SEO-specialist
  • Jouw boodschap helder te formuleren: wie ben je, wat doe je, wat levert het op?
  • Teksten logisch op te bouwen met koppen, bulletpoints en duidelijke call-to-actions

5. Geen plan voor onderhoud of updates

Een website is nooit ‘af’. Toch zien we regelmatig dat ondernemers na oplevering niks meer doen met hun site. Gevolg: verouderde software, trage laadtijden, beveiligingslekken en daling in Google.

Structureel onderhoud zorgt voor veiligheid, snelheid en continuïteit. Daarnaast geeft het je ruimte om door te blijven groeien met nieuwe content, SEO-optimalisaties of functionaliteiten.

Houd rekening met:

  • Onderhoud en support vooraf mee te nemen in je keuze voor een webbouwer
  • Regelmatig updates uit te voeren en back-ups te maken
  • Te kiezen voor een pakket voor WordPress onderhoud

➡️ Bekijk ook onze pagina over WordPress website onderhoud

Conclusie

Een goede website laten maken vraagt meer dan alleen een mooi ontwerp. Het draait om strategie, techniek, inhoud én doorontwikkeling. Door bovenstaande fouten te vermijden, zorg je ervoor dat jouw website niet alleen goed oogt, maar ook écht resultaat oplevert.

Wil jij een professionele website laten maken zonder gedoe? Bekijk dan de mogelijkheden om een website te laten maken in Nijmegen.

Artikel van Bas Homan   linkedin icon  
Bas maakt webdesign en websites en is SEO-specialist bij OneStep Media. Met meer dan 10 jaar ervaring helpt Bas ZZP'ers en MKB'ers bij hun website en vindbaarheid in zoekmachines met SEA en SEO.