Een content management systeem: afgekort beter bekend als CMS.
Met een content management systeem kun je gemakkelijk een website beheren zonder enige tot zelfs geen kennis van code of techniek. Je voegt simpelweg je tekst en afbeeldingen toe en de website maakt de pagina, tekst en afbeeldingen op door middel van sjablonen. Dat werkt ook gelijk erg efficiënt en snel!
Een content management systeem is tegenwoordig toch zeker een must-have voor je succesvolle website. Het bespaart je veel tijd en moeite en geeft je enorm veel beheer mogelijkheden.
Maar… welke kies je dan?! Om het je wat gemakkelijker te maken hebben we onderstaand de 3 beste content management systemen voor je op een rij gezet. Dan weet jij precies welke je moet kiezen!
#1 WordPress content management systeem
WordPress is toch wel het méést populaire content management systeem van dit moment. En dat is WordPress al enkele jaren! Zowel beginnende als gevorderde kunnen gemakkelijk met WordPress aan de slag. Oorspronkelijk is WordPress begonnen als een blog systeem. In de loop der jaren is het echter uitgegroeid tot een all-in website CMS systeem waarmee je niet alleen kunt bloggen maar ook pagina’s vullen en zelfs een volledige webshop beheren!
WordPress maakt gebruik van zogenoemde thema’s. Deze thema’s zijn de vormgeving van je website. WordPress heeft een bibliotheek aan thema’s die je gratis kunt gebruiken. Deze bieden je echter niet altijd alle mogelijkheden en je zit altijd vast aan de grenzen van dit thema.
Naast de gratis thema’s kun je kiezen voor een Premium thema (tegen betaling uiteraard) of een bedrijf inhuren om een maatwerk WordPress website te laten maken.
WordPress is een zogenoemd open-source CMS systeem. Dit betekent dat het gratis is voor iedereen om te gebruiken. Zolang je eventuele verbeteringen die je maakt aan het systeem maar weer deelt met alle andere gebruikers van het platform. Enorm handig voor jou dus!
Het nadeel van WordPress is de beveiliging. In de loop der jaren zijn er veel specifieke hack aanvallen geweest op WordPress installaties die slecht beveiligd waren. Vandaar dat het belangrijk is om je WordPress website altijd up-to-date te houden en te werken met extra beveiliging’s maatregelen inclusief een veilige webhosting. Ook kan WordPress traag worden wanneer deze op een slechte webhosting omgeving draait. Houd hier dus rekening mee bij je keuze!
#2 Drupal CMS systeem
Drupal was een van de populairste content management systemen voor de komst van WordPress.
Drupal werkt op een totaal andere manier van bijvoorbeeld WordPress. Met Drupal gebruik je geen sjablonen maar wordt een pagina opgebouwd met modules die samen één pagina vormen.
Drupal is gratis en wordt voornamelijk gebruikt door bijvoorbeeld bedrijven of magazines. Drupal is daarmee nog altijd ruim inzetbaar voor diverse soorten websites.
#3 Joomla CMS systeem
Joomla werd lang gezien als het meest gemakkelijke en populairste CMS systeem.
Hoewel Joomla in gebruik niet zo gemakkelijk is als bijvoorbeeld WordPress of Drupal heeft het in de loop der jaren toch weer veel populariteit terug gewonnen.
In de begin fase van Joomla waren de functies niet altijd overzichtelijk en was het ook zeker niet altijd weggelegd voor mensen met weinig tot geen kennis van techniek.
Gelukkig hebben diverse updates in de gebruiksvriendelijkheid hier verbetering in gebracht.
Conclusie
Alle 3 de content management systemen uit deze lijst hebben zijn voor en na delen. Bedenk jezelf voor dat je een keuze maakt waar je het meeste mee geholpen zou zijn. Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van de eindeloze functies van WordPress of ga je meer voor een zakelijk CMS zoals Joomla of Drupal. Wil je bijvoorbeeld bloggen of een webshop beginnen? Dan is WordPress de beste keuze voor jou. Wil je een zakelijke website opzetten met veel formulieren dan is Drupal bijvoorbeeld wellicht de betere keuze.