Beter gevonden worden in Google? Een goed plan als je je onderneming verder wilt laten groeien. Maar hoe pak je dit aan? In dit artikel geef ik je 6 praktische tips om beter gevonden te worden in Google.
Beter gevonden worden in Google? Een goed plan als je je onderneming verder wilt laten groeien. Maar hoe pak je dit aan? In dit artikel geef ik je 6 praktische tips om beter gevonden te worden in Google.
Met 5,9 miljoen zoekopdrachten in Google is het een goede zet om in te zetten op je vindbaarheid in Google. Wanneer je je organische vindbaarheid in Google wilt vergroten moet je aan de slag met een SEO-campagne. SEO staat voor ‘Search Engine Optimization.’ In dit artikel geef ik je 6 van mijn tips om in 2024 beter gevonden te worden in Google.
Maar eerst:
Google is een van de meest gebruikte zoekmachines van de wereld. Zoals ik hierboven al schreef worden er 5,9 miljoen zoekopdrachten per minuut wereldwijd uitgevoerd. Voor de meest uitlopende vragen gebruiken we dagelijks de zoekmachine van Google. Als ondernemer doe je er dan ook goed aan hier op in te spelen.
Het voordeel leg ik je graag uit met een voorbeeld: Piet is ondernemer en al ruim 10 jaar ervaren als loodgieter in de regio van Nijmegen. Piet is dus continu op zoek naar mensen die zijn dienstverlening nodig hebben in de regio van Nijmegen. Voor Piet is het interessant om vindbaar te zijn in Google op trefwoorden zoals ‘Loodgieter Nijmegen’.
De bezoekers op zijn website vanuit dit zoekwoord zijn ook wat ik noem ‘hoog gemotiveerde leads’. Dat komt omdat men in Google eigenlijk al heeft aangegeven op zoek te zijn naar een loodgieter. Als website-eigenaar hoef ik er dus alleen nog maar op in te spelen dat mijn website hoog scoort in Google en ik als een van de eerste, maar ook beste loodgieter van Nijmegen naar voren kom. Om dat voor elkaar te krijgen komt een SEO-campagne om de hoek kijken.
Onderstaand mijn 6 tips om in 2024 beter gevonden te worden in Google:
Om beter gevonden te worden in Google is het belangrijk om eerst te weten ‘hoe’ vindbaar je nu bent in Google. Zijn er bijvoorbeeld al pagina’s die ranken op bepaalde zoektermen en welke zijn dit dan? Dit kun je achterhalen door een scan van je huidige website uit te voeren. De voordelen van een website scan zijn:
Google leest je website anders dan wij mensen een website lezen. Wat voor ons wellicht logisch is, is dat voor Google niet of andersom. Google heeft echter een handig hulpmiddel ontwikkeld om jouw website beter te snappen. Dit programma heet ‘Google Search Console‘. Google Search Console is een soort dashboard om de vindbaarheid van jouw website te volgen, maar ook eventuele technische fouten op te sporen.
Meld je website dan ook gratis aan bij Google Search Console en dien daar ook direct je sitemap in. Je sitemap is een soort routekaart van je website waarop alle pagina’s en blog berichten opgenomen zijn. Dat maakt het voor Google gemakkelijk om te ontdekken welke pagina’s of blog’s jouw website allemaal heeft.
Om beter gevonden te worden in Google moet je natuurlijk weten waarop je gevonden wilt worden in Google. Dit doe je met een zoekwoorden onderzoek.
Waar moet ik rekening mee houden bij een zoekwoorden onderzoek:
Samengevat: Doe een zoekwoorden onderzoek, kijk ook naar lokale resultaten en bekijk of ‘longtail’ zoekwoorden interessant voor je kunnen zijn.
Als je beter gevonden wilt worden in Google is het belangrijk dat je content schrijft die opgenomen kan worden in Google. Dit kunnen pagina’s of blog berichten zijn. Google kijkt vervolgens met haar algoritme naar diverse eigenschappen op jouw website om te bepalen waar je pagina of blog geplaatst moet worden.
Hoewel het dus belangrijk is om goede teksten voor Google te schrijven, is het belangrijk dat je een goede balans vindt tussen teksten voor Google, en teksten voor ons – wij mensen!
Zeker vandaag de dag met de opkomst van AI en tools zoals Chat GPT is het verleidelijk om een robot tekst na tekst te laten schrijven en zo ‘lekker makkelijk’ veel content op je website te publiceren.
Google is echter niet dom en herkent ook nu al wanneer content volledig door een robot gegenereerd is. En hoewel Google je tekst wellicht heel goed snapt, vindt een mens het maar niets. En de mens is nu net wie Google graag wil bedienen met een goed zoekresultaat. Vandaar dat Google jouw robot teksten niet gaat waarderen en je pagina of blog niet hoog plaatst in Google. Houd het dus lekker menselijk, lekker persoonlijk en schrijf met een menselijke noot.
Enkele tips voor ijzersterke content:
Een belangrijke vereiste om beter gevonden te worden in Google is door ervoor te zorgen dat je website technisch goed in elkaar steekt. Naast het feit dat de website goed moet functioneren zijn er voor Google nog wat aanvullende SEO-technische vereisten die moeten kloppen:
Benieuwd hoe je technische SEO ervoor staat? Vraag een website scan aan en ik zal een scan van je huidige website uitvoeren.
Niet alleen wij mensen vinden een snelle website fijn, ook Google hecht hier erg veel waarde aan. De snelheid van je website meet Google aan diverse punten. De snelste en gemakkelijke manier om de snelheid van je website te achterhalen is met een tool van Google genaamd ‘Google Page Speed‘. Deze tool van Google test je website op diverse punten en geeft ook praktische tips om je snelheid te verbeteren.
Staar je niet dood op de cijfers die Google geeft. Hoewel er vaak veel bruikbare zaken tussen zitten is het ook een gevalletje van ‘altijd iets te vinden’. Belangrijk om dus ook altijd je gezonde verstand te blijven gebruiken. Gebruik de tool van Google Page Speed om jouw website te testen. Een andere tool om je website snelheid te testen is Gtmetrix.
Beter gevonden worden in Google? Hopelijk bieden deze 6 tips je wat extra handvaten om ook in 2024 met je vindbaarheid in Google aan de slag te gaan. Samengevat wat je moet doen om beter gevonden te worden in Google:
Loop je vast bij het beter vindbaar worden in Google of wil je eens sparren over je vindbaarheid? Stuur me een berichtje dan kijk ik binnenkort vrijblijvend met je mee naar jouw vindbaarheid in Google.
Als je beter gevonden wilt worden in Google moet je inzetten op een SEO-campagne. Hoe je dit doet? Begin met de 6 tips uit dit artikel!
Er zijn veel stappen die je zelf kunt ondernemen om beter gevonden te worden in Google. Vindbaarheid in Google (SEO) is echter wel een vak apart en vereist wekelijks veel van je tijd. Benieuwd of je alle SEO-kansen al benut? Stuur me eens een berichtje, dan kijk ik vrijblijvend een keer met je mee.
Hiervoor kun je de tool van Google gebruiken genaamd Google Page Speed of de tool van GTmetrix op gtmetrix.com
Het korte antwoord is, wie niet? Wereldwijd vinden er 5,9 miljoen zoekopdrachten per minuut plaats op Google.
Wat is Google Search Console? Google Search Console is een gratis tool van Google die...
Meer lezenHTTPS is de benaming voor een veilige verbinding met een website. De S in HTTPS...
Meer lezenDe footer is de onderkant van je website. In je footer zet je vaak belangrijke...
Meer lezen