Linkbuilding


Laatst bijgewerkt op 13 juni 2024
Gepubliceerd op 12 juni 2024


Artikel van Bas
Schrijft over websites en SEO
Wat is linkbuilding

Linkbuilding is het verkrijgen van links van andere websites naar jouw eigen website, en andersom. Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO en zorgt er (doorgaans) voor dat de autoriteit van je website verbeterd. Die autoriteit is weer een belangrijke factor voor je vindbaarheid in Google.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het verkrijgen van links van andere websites naar jouw website. Dat helpt je in je SEO campagne om meer autoriteit op te bouwen. Als Google namelijk een website vertrouwd die vervolgens een link plaatst naar jouw website zegt die website in feiten tegen Google dat ook jouw website te vertrouwen is. Hoe meer dan zulke links je hebt, hoe meer ‘aanbevelingen’ Google over jouw website krijgt. Dat helpt je uiteindelijk in je vindbaarheid en is ook een belangrijke factor voor je SEO.

Hoe werkt linkbuilding?

Linkbuilding kun je doen door op zoek te gaan naar relevante content die aansluit bij jouw website. Je kunt dan deze content opnemen op jouw website om weer extra waarde te bieden aan je bezoekers. Links naar jouw website kun je verkrijgen door waardevolle content te schrijven en publiceren op je website en te hopen dat men deze content oppikt, of je gaat zelf actief op zoek naar websites die waarde kunnen hebben van jouw content.

Wat is linkbuilding

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Linkbuilding zorgt ervoor dat je meer autoriteit opgebouwd met je website. Door linkbuilding gaat Google je in de loop van de tijd meer vertrouwen wat ervoor zorgt dat je pagina’s hoger scoren in Google.

Moet ik linkbuilden?

Doorgaans is het antwoord altijd ja, het kan afhankelijk zijn van je concurrentie, maar voor iedere website is het goed om links van andere websites te ontvangen. Zorg wel dat je dit op een eerlijke manier doet, koop ze dus niet massaal in maar zorg dat je sterke content schrijft die mensen vrijwillig op hun website opnemen.


Veelgestelde vragen

Waarom is linkbuilding belangrijk voor SEO?

Linkbuilding verhoogt de autoriteit van je website in de ogen van zoekmachines. Hoe meer kwalitatieve en relevante links naar je site verwijzen, hoe beter je site doorgaans scoort in de zoekresultaten, wat kan leiden tot meer organisch verkeer.

Wat zijn kwalitatieve backlinks?

Kwalitatieve backlinks komen van betrouwbare, relevante en autoritaire websites. Deze links worden door zoekmachines gewaardeerd omdat ze aangeven dat jouw website een betrouwbare bron van informatie is.

Wat is het verschil tussen white-hat en black-hat linkbuilding?

White-hat linkbuilding maakt gebruik van ethische technieken zoals het creëren van waardevolle content en outreach naar relevante websites voor links. Black-hat linkbuilding omvat onethische praktijken zoals link farms en betaalde links, die kunnen leiden tot sancties van zoekmachines.

Wat is anchor text in linkbuilding?

Anchor text is de klikbare tekst in een hyperlink. Het helpt zoekmachines te begrijpen waar de gelinkte pagina over gaat en draagt bij aan de contextuele relevantie van de link.

Wat zijn nofollow-links en hebben ze invloed op SEO?

Nofollow-links bevatten een attribuut dat zoekmachines vertelt de link niet te volgen en geen waarde door te geven. Hoewel ze minder direct invloed hebben op SEO, kunnen ze nog steeds verkeer naar je site leiden en helpen bij de diversificatie van je linkprofiel.

Hoe kun je natuurlijke backlinks verkrijgen?

Natuurlijke backlinks kunnen worden verkregen door het creëren van waardevolle content, zoals blogposts, infographics, en onderzoeken, die andere websites willen delen en naar willen linken.

Wat is een broken link building strategie?

Bij broken link building zoek je naar dode links op andere websites en stel je voor om die links te vervangen door een link naar jouw relevante content. Dit helpt de eigenaar van de website en levert jou een backlink op.

Wat is het verschil tussen interne en externe links?

Interne links verwijzen naar andere pagina’s binnen dezelfde website, terwijl externe links naar pagina’s op andere websites verwijzen. Beide soorten links spelen een rol in de SEO-strategie.

Hoe kan je het succes van een linkbuilding campagne meten?

Het succes van een linkbuilding campagne kan worden gemeten door de toename in het aantal backlinks, verbeterde zoekmachine rankings, stijging in organisch verkeer, en hogere domein- of pagina-autoriteit.


Gerelateerde begrippen

wat is een zoekwoord
wat is een url

Gerelateerde begrippen

bas
Goed gevonden worden in Google?

Bel nu, straks of wanneer het uitkomt naar 024 – 2022 029

Graag vertel ik (Bas) je vrijblijvend meer over de mogelijkheden voor jouw nieuwe vindbare website. Liever mailen? Dat kan via onderstaande knop!

bas
Goed gevonden worden in Google?

Bel nu, straks of wanneer het uitkomt naar 024 – 2022 029

Graag vertel ik (Bas) je vrijblijvend meer over de mogelijkheden voor jouw nieuwe vindbare website. Liever mailen? Dat kan via onderstaande knop!