Een dode link is een link op je website die naar niets (meer) verwijst. De weg loopt dus als het waren ‘dood’. Een dode link wordt ook wel een gebroken link of ‘dead link’ in het Engels genoemd.
Een dode link kan grote invloed hebben op je vindbaarheid in Google (SEO), daarom is het belangrijk deze te voorkomen. In dit artikel leg ik je alles uit over dode links en vertel ik hoe je ze kan opsporen en voorkomen.
Wat is een dode link?
Een dode link is niet alleen slecht voor de gebruikerservaring omdat men een pagina bereikt die niet bestaat, Google vindt het ook niet leuk om dode links tegen te komen op je website. Het geeft een slecht signaal en het staat natuurlijk slordig.
Hoe ontstaat een dode link?
Een dode link ontstaat zodra een pagina die je vroeger op je website had niet meer bestaat of van plek veranderd is. Als je bijvoorbeeld een pagina over paardenfokken had, zou je URL (link) er als volgt uitgezien hebben: website.nl/paarden-fokken/.
Op het moment dat je die pagina verwijderd of de URL (link) veranderd krijgen bezoekers een zogenoemde 404-pagina te zien als ze die pagina proberen te bezoeken. Je hebt daarmee een dode link gecreeërd.
Een dode link voorkomen
Om een dode link te voorkomen moet je zodra je een pagina verwijderd of veranderd van naam laten doorverwijzen. Je geeft dan een klein stukje code mee aan je website dat hij zodra iemand de ‘oude’ pagina bezoekt wordt doorverwezen naar de nieuwe. Dat doen je door een zogenoemde redirect in te stellen. Een ander woord voor doorverwijzing.
301 redirect: Permanente doorverwijzing
Als een pagina definitief verplaatst is, geef je hem een 301 redirect mee. Dat houdt in dat een pagina definitief verplaatst is naar een andere plek. Die 301 is de code die gehanteerd wordt voor definitieve verplaatsingen en helpt Google snappen dat het een definitieve verhuizing is.
302 redirect: Tijdelijke doorverwijzing
Met een 302 redirect geef je aan dat een pagina tijdelijk verplaatst is. Je geeft hiermee ook aan dat je de pagina later weer gaat gebruiken. Eventuele linkwaarde van je linkbuilding wordt bij een 302 niet doorgegeven.
Waar laat je een redirect naar verwijzen?
Als je de plek (URL) van de pagina hebt veranderd is het antwoord simpel, dan gebruik je een 301 redirect die verwijst naar de nieuwe plek (URL) van je pagina.
Als je een pagina hebt verwijderd verwijs ik deze zelf vaak door naar de home-pagina. Dan komt men weer op het startpunt uit en eventuele linkwaarde wordt doorgegeven naar de home-pagina, zodat niet alles verloren gaat.
Mocht je overigen een pagina hebben die een sterk verband houdt tot de verwijderde pagina is het ook prima de redirect hier naartoe in te stellen.
Een dode link opsporen
Het is zeker bij websites met veel content onhaalbaar om zelf continu op zoek te gaan naar dode links. Onthoud vanaf nu dat je altijd een redirect instelt zodra een URL veranderd en gebruik een tool om huidige dode links op te sporen.
Om dode links op te sporen zijn er verschillende online tools beschikbaar die je kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld via Ahrefs een gratis check laten doen om dode links op te sporen.
Veelgestelde vragen
Hoe voorkom je dode links?
Door altijd een redirect in te stellen wanneer je een pagina verwijderd of verplaatst. Zo voorkom je dat een pad ‘dood’ loopt. Je stelt hiervoor een 301 of 302 redirect in, afhankelijk van of de verhuizing tijdelijk of permanent is.
Waarom is een dode link slecht voor SEO?
Omdat Google het niet prettig (en je gebruikers trouwens ook) vind wanneer een link niet werkt. Mensen komen dan niet uit waar ze hadden verwacht uit te komen en het staat erg slordig.
-
04/02/2025
Wat is SSL
SSL staat voor 'Secure Sockets Layer' en zorgt voor een veilige verbinding tussen de server...
Meer lezen -
13/12/2024
Google Search Console
Wat is Google Search Console? Google Search Console is een gratis tool van Google die...
Meer lezen -
05/12/2024
HTTPS
HTTPS is de benaming voor een veilige verbinding met een website. De S in HTTPS...
Meer lezen
Bas maakt webdesign en websites en is SEO-specialist bij OneStep Media. Met meer dan 10 jaar ervaring helpt Bas ZZP'ers en MKB'ers bij hun website en vindbaarheid in zoekmachines met SEA en SEO.